Czy warto jeść suszone daktyle

Czym są daktyle?

Daktyle, a więc owoce daktylowca, od dawien dawna stanowią jeden z elementów podstawowych w kuchni krajów arabskich, gdzie uzyskały one nazwę – chleba życia. Słodki smak daktyli suszony pozwala na zastąpienie doskonałe nimi cukru w lodach, ciastach, jak i deserach. Jest to idealne wręcz rozwiązanie dla osób, które są na diecie lub też trenują intensywnie sport.

Jakimi właściwościami leczniczymi wyróżniają się suszone daktyle?

Daktyle suszone ze sklepu bee mają składniki, które wyróżniają się prozdrowotnym działaniem. Badania nam udowadniają, że owoce daktylowca chronią nas przed wszelkimi szkodliwymi złogami cholesterolu w żyłach. To na pewno zapobiega powstawaniu miażdżycy, a na dodatek zmniejsza samo ryzyko choroby wieńcowej, udaru mózgu, zawału serca lub też innych chorób układu sercowego oraz naczyniowego. Znajdujący się w nich potas utrzymuje ciśnienie odpowiednie krwi oraz także zapobiega nadciśnieniu tętniczemu.

Salicylany naturalne, które znajdują się w daktylach, mają przeciwzapalne działanie oraz także działanie przeciwzakrzepowe. Przypominają one pod tym względem nieco aspirynę, nie podrażniając jednak śluzowej błony żołądka.

Musimy przyznać, że suszone daktyle mają wpływ wyjątkowo pozytywny na poprawę stanu pokarmowego układu. Błonnik w nich się znajdujący działa niczym szczotka, wymiatając jelita ze wszelkich zalegających tam treści, poprawiają jednocześnie ich perystaltykę oraz zapobiegając uciążliwym zaparciom. Innym składnikiem jest tryprofan, którego przemiany to źródło serotoniny. Łagodzi objawy drażliwego jelita, a do tego pomaga (i to znacznie) przy tak zwanej nadkwasocie.

Witaminy z grupy B, które także występują w daktylach, mają działanie wspomagające dla nerwowego układu oraz taurynę o antydepresyjnym działaniu, oraz poprawiającym samą jakość snu. Warto je spożywać w stanach przedłużającego się stresu, bezsenności oraz wyczerpania psychicznego. Jak widać na załączonym obrazku, warto wprowadzić suszone daktyle do jadłospisu codziennego.