Dlaczego warto jest daktyle suszone

Jakie odżywcze wartości mają daktyle suszone? Jak one wpływają na nasze zdrowie? Czy warto jeść daktyle suszone, pomimo charakteryzującej je sporej ilości kalorii? Co zawierają oraz komu są polecane? Sprawdźmy, co powinniśmy wiedzieć o właściwościach zdrowotnych suszonych daktyli.

Alternatywa dla świeżych owoców

Daktyle suszone są genialną alternatywą dla świeżych owoców, a już szczególnie w okresie, w którym nie ma już owoców sezonowych. Mają sporą zawartość błonnika, witamin, soli mineralnych, ale jednocześnie także kalorii. Taka duża ich ilość jest spowodowana bezpośrednio utratą wody, która zapewnia objętość owocom świeżym, a której ilości znikome są w suszonych owocach.

Jakie są właściwości suszonych daktyli?

Coraz częściej daktyle suszone podbijają serca Polaków. Nie ma co się dziwić. Jest to przecież przekąska, która w sobie łączy cały szereg odżywczych wartości i ma przy tym niesamowicie słodki smak.

Daktyle suszone są przede wszystkim bogactwem błonnika, który to jest niezbędny wręcz do funkcjonowania prawidłowego naszego układu pokarmowego oraz jelit. Poza tym suszone daktyle zawierają w swoim składzie witaminę A, witaminy z grupy B, czy też witaminę C. Poza tym są one źródłem potasu, magnezu, wapnia, manganu, cynku, a także licznych przeciwutleniaczy. Niewiele jest owoców, które są aż taką sporą bomb witaminową. Warto pamiętać jednak, że sama obecność witamin oraz składników mineralnych zależy od danej odmiany daktyli. Nie wszystkie bowiem zawierają ich tak samo sporo.

Właściwości daktyli suszonych doceniają przede wszystkim mieszkańcy arabskich krajów. Pada nawet z ich ust nazwa “chleba życia”. Ich dieta bardzo często opiera się na tychże właśnie owocach, które na pierwszy rzut oka są raczej niepozorne.

Pamiętajmy o tym, aby spróbować daktyle wprowadzić do naszego jadłospisu. Dzięki temu uda się nam zauważyć różnicę oraz także niesamowite właściwości suszonych daktyli. Naprawdę świetna sprawa. Przekonajmy się o tym na własnej skórze.